+385 (0)1 2334 777 ivo@arkadafloors.com

Klasični parket

U našoj ponudi nalazi se veliki broj raznih vrsta podnih obloga, od klasičnih parketa do podova posebne namjene. Naš tim stručnjaka sposoban je odgovoriti najzahtjevnijim izazovima struke, te iza sebe ostaviti zadovoljnog klijenta, što nas izuzetno veseli! U ovoj rubrici možete pogledati klasični parket od domaćih vrsta drveta.

Domaći parketi su vrlo često najbolji izbor nacjenjenijeg plemenitog hrasta lužnjaka, preko svijetlih jasena i javora do prekrasnih trešnje i oraha.

Bagrem sa procesom parenja dobiva izuzetno popularnu tamno smeđe-zelenkastu boju. Dakle širok izbor boja, tvrdoća i strukture drveta sa naših područja. Parketi Hrast, Orah parketi, Trešnja parketi, Bagrem parketi, Jasen parket, Javor parket i Bukov parket.

Hrastov parket

Hrast parket od slavnog slavonskog hrasta lužnjaka. Hrast parket zauzima oko  60% svih podova pokrivenih parketom. Neosporna je njegova vrijednost u estetskom , funkcionalnom i pogledu izdržljivosti. Boja: svijetlo-žutosmeđa. Gruba struktura.
Ravna vlakna, ne uvijek pravilna. Srednje usukavanje Srednja nervoza drveta. Srednja tvrdoća. Trajnost duga. Postojanost od srednje do niske.

Srednja specifična težina na 10% vlage: g/cm3 0,72.
Tvrdoća: Brinell kg/mm2 3.40 Janka kg/cm2 600.
Srednja dubina otiska: 155
Srednja vrijednost usukavanja : 1.9

Parket jasen

Boja od svijetlosmeđe do bjelkaste sa zrcaljenjem; gruba struktura; vlakna prilično ravna i pravilna; srednje usukavanje, srednja nervoza drveta; srednja tvrdoća; srednja trajnost; umjerena postojanost.

Komercijalno ime: Frassino = Jasen
Botaničko ime: Fraxinus Excelsior

Srednja specifična težina na 10 % vlage: g/cm3 0.70
Tvrdoća: Brinell Kg/mm2 3.7 Janka Kg/cm2 700
Srednja dubina otiska: 210
Srednja vrijednost usukavanja: 1.9

Bukov parket

Ružičasta boja. Fina struktura. Ravna vlakna. Srednje usukavanje. Srednja nervoza drveta. Tvrdoća srednja do veća. Srednja postojanost.
Postupak parenja, kao i kod oraha i bagrema, daje karakterističnu boju smanjujući vrijednosti usukavanja i nervoze drveta, koje ipak ostaju prilično visoke.

Srednja specifična težina na 10% vlage: g/cm3 0.7
Tvrdoća: Brinell Kg/mm2 4.5  Janka Kg/cm2 820
Srednja dubina otiska: 190
Srednja vrijednost usukavanja: 2

Bagremov parket

Boja je žuto-zelenkasta do svijetlozlatna. Srednja struktura. Ravna vlakna. Srednje usukavanje. Srednja nervoza drveta. Tvrdoća od srednje do veće. Jako dobra trajnost. Srednja postojanost.

Srednja specifična težina na 10% vlage: g/cm3 0.790
Tvrdoća: Brinell Kg/mm2 4.8 Janka Kg/cm2 820
Srednja dubina otiska: 180
Srednja vrijednost usukavanja: 1.5

Parket javor

Boja od svijetlosmeđe do bijelo-ružičaste. Fina struktura. Ravna vlakna. Srednje usukavanje. Srednja nervoza drveta. Srednja tvrdoća. Srednja postojanost. Vrlo niska oksidacija.

Srednja specifična težina na 10% vlage: g/cm3 0.630
Tvrdoća: Brinell Kg/mm2 3.70  Janka Kg/cm2 800
Srednja dubina otiska: 215
Srednja vrijednost usukavanja: 2.00

Parket trešnja

Parket od trešnje je drvo sa našeg područja izrazito elegantne čak ekskluzivne crvenkasto-smeđe boje. Jako je cijenjeno trešnjino drvo i za proizvodnju namještaja. Da bi se ujednačila boja koristi se proces parenja daske kojim se dobije ne samo ujednačenija nego i elegantnija boja. Mnogi se razočaraju u razdoblju korištenja tvrdoćom tj mekoćom parketa od trešnje. Nešto je tvrđa verzija američke trešnje ali ipak treba ju postavljati u prostore koji neće imati jak i opterećujuć promet.

Botaničko ime: Prunus Avium L. | Porijeklo: jugoistočna Europa, sjeverna Amerika | Tipična boja: crvenkasto smeđe tendira prema tamno smeđem | Mehanička čvrstoća: dobra | Oksidacija: srednja | Tekstura: fina | Polaganje na podno grijanje: prikladno | Godovi: ravni, povremeno poprečni
Utezanje: srednje
Stabilnost: srednja-visoka
Specifična težina: 500 -700 kg/m3
Tvrdoća po Brinellu: 2,90 kg/mm2
Otpornost na insekte i gljivice: dobra za srčiku, niska za bjeljiku

Orahov parket

Tamnosmeđa boja. Srednja struktura. Različita vlakna. Srednje usukavanje. Srednja nervoza drveta. Dobra tvrdoća. Srednja trajnost (izdržljivost). Srednja postojanost. Dobra obradivost.
Najbolje ga je lijepiti ljepilima s malim udjelom vode (brzim) i dvokomponentnim ljepilima. Uspješno se lakira. Kako bi dobio eleganciju i boju orah se pari. Ovaj postupak donosi, pored homogenije boje, i prevenciju od napada crva drvojeca i plijesni. Komercijalno ime: Noce Nazionale = Domaći orah. Botaničko ime: Juglans Regia

Srednja specifična težina na 10 % vlage: g/cm3 0.650
Tvrdoća: Brinell Kg/mm2 2.0 Janka Kg/cm2 450
Srednja dubina otiska: 184
Srednja vrijednost  usukavanja: 1.5

Jasen parket Rustik klase

Jasen parket se većinom traži zbog svoje bjeline, ali ga u ovoj klasi izabiru baš zbog njegovih živih linija koje razigranošću pružaju živahan ugođaj svakom prostoru. Klasa rustik u sebi sadrži kern svjetlije i tamnije boje te je dozvoljen po standardima preko cijele daščice zato jer se ne smatra tehničkom greškom drveta nego samo estetskim...

Jasen Natur parket većih dimenzija

Na ovom objektu je postavljen Natur jasen parket jer je korisnik htio čim svjetliji parket. Iako je to prvoklasni jasen parket većih dimenzija ( širine 90 mm, dužine od 60 cm do 120 cm )ipak u sebi sadrži određenu diskoloraciju do svjetlo smeđih tonova pa i crvenkastih. Ipak svi oni koji žele bjelinu na podu biraju ili jasen ili javor...

Hrast parket seljački pod bajcano na stari hrast

Postupkom popularno zvanim bajcanje dobiva se bilo koja boja po želji vlasnika. U ovom slučaju se tražilo da novi hrastov parket dobije izgled kao da je star stotinu godina. Nauljen uljem u boji Vecchio rovere iz kolekcije Lios bioil proizvođača Chimiver upravo se postigao taj efekt. Nakon toga nanose se još dva sloja ulja i...

Izbjeljeni hrast parket

Hrast parket izbjeljen uljem i lakiran vodenim lakom, samo je jedno od mnogih lica hrast parketa. Daske većih dimenzija su izbjeljivane tako da boja ostaje samo u porama, čime se postiže da se i dalje vidi ljepota godova hrast parketa, koja se dodatno naglašava bijelim uljem iz serije Lios bioil bianco proizvođača Chimiver. Parketarstvo je doista danas zanimanje sa sve zahtjevnijim poslovima a bajcanje parketa u koje spada i izbjeljivanje je jedan od najosjetljivijih. Parketar mora za dobro obavljanje bajcanja napraviti savršeno brušenje parketa što uključuje puno više ruku brušenja i poliranja, pomnije brušenje kuteva i jako dobro kitanje parketa. To je zato što bajcanje otkriva i najmanji nedostatak na prethodnim poslovima brušenja pa se sam po sebi nameće zaključak da se takav posao i skuplje naplaćuje nego klasično...

Javor parket većih dimenzija

Ljepota javorovog parketa se često potiskuje raznim strahovima o lošim osobinama javora kao drveta. No svi zaboravljaju da je javor parket tek nešto mekši od hrasta, usto rijetko se spominje da je isto tako vrlo stabilan. Mnogi korisnici javor parketa su jako zadovoljni njime, a njegova bjelina je uistinu elegantna. A ako Vam padne kakav oštar i težak predmet na javor parket, na njemu neće ostati ništa veća udubina nego na bilo kojem drugom parketu, na primjer kao i na...

Hrast parket seljački pod Rustik

Velike dimenzije hrast parketa širine 25 cm, dužine od 80 cm pa do 2,5 m sa kvrgama izgledaju impresivno. Postavljanje ovakvih dimenzija se izvodi na fleksibilna ljepila i u ovom slučaju parket je još i čavlan. Na slijedećoj slici se vidi kako izgleda taj parket kad se pobajca na boju starog...